Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Ψάχνοντας για πηλό

Είναι πολλοί, που τους ενδιαφέρει να κατασκευάζουν χειροποίητες κατασκευές από πηλό. Κατασκευές όμορφες, ανθρώπινες και γήινες. Που μπορεί όμως ο καθένας μας να βρει πηλό; Η απάντηση έρχεται μέσα από την κοινότητα cob Ελλάδος.

 

Ο πιο συνηθισμένος λοιπόν τρόπος για να βρει κάποιος την πρώτη ύλη για το σπίτι του, είναι να σκάψει στο χωράφι του. Τα περισσότερα εδάφη περιέχουν τα επιθυμητά για χτίσιμο ποσοστά αργίλου. Ένα ποσοστό του χώματος που χρειαζόμαστε, το παίρνουμε και από την εκσκαφή των θεμελίων. Αυτό όμως συνήθως δεν είναι αρκετό. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει με την τρύπα που θα αφήσει η εξόρυξη της πρώτης ύλης;

Μία λύση είναι η δημιουργία κελαριού για την αποθήκευση τροφίμων.

Μια άλλη λύση είναι η δημιουργία λιμνούλας που συγκεντρώνει τα βρόχινα νερά της στέγης ίσως και τα ¨γκρι¨ νερά του σπιτιού. Μια τέτοια λιμνούλα μπορεί να ποτίζει το χώρο μέχρι και 20 μέτρα μακριά με τη σταδιακή διήθηση του νερού και σίγουρα βοηθάει στη διαμόρφωση ενός πιο ήπιου μικροκλίματος. Στις όχθες της μπορούμε να φυτέψουμε υδρόφιλα φυτά και να τη σκεπάσουμε με κάποιο αναρριχητικό φυτό (βατόμουρα πχ) για να εμποδίζουμε την εξάτμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου