Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τι θα λέγατε να στίσουμε μία ξύλινη κατοικία;

Η πρόταση - πρόκληση έφθασε στο συνεργείο μας. Τι θα λέγατε να στίσετε και στην Κύπρο μια ξύλινη κατοικία; Δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε και πολύ και η απάντηση που δόθηκε ήταν άμεση και φυσικά θετική.

Προορισμός: Παραλίμνι
Οικία: Ηλιάνας και Ανδρέα
Στόχος: Η κατασκευή βοηθητικής κατοικίας μέσα σε μια εβδομάδα

Το σχέδιο

Το ραντεβού δόθηκε για Δευτέρα πρωί. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου και η ώρα κάπου λίγο μετά τις 7 το πρωί. Ο ήλιος από ψηλά ξεκίνησε να μας χαμογελάει και να μας θυμίζει πως τελικά, δεν θα είναι σύμμαχος μας...

Μέρα πρώτη.

Ένα ξύλινο σπίτι είναι σαν ένα παζλ από Lego. Καταρχήν πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός και η καταγραφή της ελαττωματικής ξυλείας. Στην συνέχεια χωρίζονται τα τμήματα και περνάμε στην φάση της αποκατάστασης της ελαττωματικής ξυλείας.



Στην συνέχεια σημαντικός παράγοντας στην προστασία των ξύλων είναι τα film βαφής.  Ως γνωστόν τα ξύλα που προορίζονται για ξύλινες κατασκευές έρχονται είδη εμποτισμένα και με συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει λουστράρισμα για την προστασία του ξύλου από την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Η βάση
Ξεκινήσαμε λοιπόν με το λουστράρισμα των ξύλων, ενώ παράλληλα κάναμε και το στήσιμο της βάσης της κατοικίας. Πολύ σημαντικό στο στήσιμο της βάσης, είναι να γίνει σωστό αλφάδιασμα έτσι  ώστε να μπορέσει να καθίσει σωστά η κατασκευή.

Δεύτερη μέρα.

Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει. Ήδη στις 8 το πρωί ο ήλιος γίνετε ανυπόφορος. Παρόλα αυτά ξεκίνησε το στήσιμο της κατοικίας. 


12 το μεσημέρι και ήδη τα 4 πρώτα στρώματα έχουν στηθεί. Σημαντικός παράγοντας και βαθμός δυσκολίας στην εργασία, είναι η αγκύρωση της κατοικίας. Ως γνωστόν οι νοτιάδες στην περιοχή, πολλές φορές τον χρόνο ξεπερνούν και τα 8 μποφόρ. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η αγκύρωση της κατοικίας σε κύρια σημεία με ντίζες 6mm.

Ντίζες 6mm
Τρίτη μέρα.

Η κατοικία πλέον έχει φτάσει σχεδόν στην μέση. Καθοριστικός παράγοντας όμως για την ταχύτητα και την εξέλιξη της εργασίας, είναι η ελαττωματική ξυλεία. Ο λόγος; Η κακή φορτοεκφόρτωση  από το χώρο του λιμανιού της Λάρνακας. Κακή εμπειρία να βρίσκεις ελαττωματικά υλικά....


Τέταρτη μέρα.

Παρ' όλες τις αβαρίες η εργασία συνεχίζετε και η κατοικία οδεύει προς την στέγη. Δημιουργήσαμε νέο άνοιγμα εντός της κατοικίας καθώς και νέο διαχωριστικό τοίχο που δυστυχώς δεν προϋπήρχαν στα σχέδια.


Πέμπτη μέρα.

Φθάσαμε λοιπόν στην τοποθέτηση της οροφής. Η χειρότερη ώρα για να περνάς το κατρόχαρτο είναι στις 2 το μεσημέρι. Δυστυχώς ο χρόνος μας πιέζει και αναγκαστικά .... νιώθουμε σαν σε μπαρμεκιου. Ευτυχώς περνάει και κάνα συνεφάκι


Έκτη μέρα.

Τοποθετούμε τα είδη υγιεινής, κάνουμε το τελικό εξωτερικό βάψιμο και βάζουμε τις τελευταίες μας πινελιές. Πλέον Σάββατο βράδυ και είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε. Η πελάτης πανευτυχής με το αποτέλεσμα και εμείς αποχωρούμε για νέους προορισμούς.


Σημαντικό: Η εταιρεία που μας προσέλαβε για να κατασκευάσουμε την κατοικία, ήταν η  Energy Efficiency Houses με υπεύθυνη την Μαρία Μεταξά. Η εμπειρία μας με την εταιρία τραγική. Καθόλου επαγγελματίες, με μοναδικό σκοπό να εισπράξουν τα λεφτά από τον πελάτη και να εξαφανιστούν. Μέχρι και σήμερα που γράφουμε αυτές τις γραμμές αναζητούνται.

Η πελάτης: Από την άλλη πλευρά, η πελάτης απίστευτα ευγενική που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, στάθηκε στο ύψος της.

Συμπεράσματα: Η κατασκευή λοιπόν μια ξύλινης κατοικίας είναι μια υπόθεση που χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο και εγγυήσεις πριν την υλοποίηση της. Μην δίνετε όλα σας τα λεφτά πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, γιατί θα την πατήσετε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου